רמב״ם פרק אחד ליום - ט׳ שבט ה׳תשפ״ה
הל׳ שאר אבות הטומאות פרק ח

רמב״ם פרק אחד ליום

הלכות שאר אבות הטומאות פרק ח

א) כל הנוגע בידיו בראשון לטומאה, בין שהיה אותו ראשון אדם או כלי או אוכל או משקין טמאין -- נטמאו ידיו בלבד, עד הפרק; וכן המכניס ידיו לאוויר כלי חרס שנטמא באב הטומאה, או שהכניס ידיו לבית מנוגע -- נטמאו ידיו. וטומאת הידיים, מדברי סופרים.

ב) הידיים שנייות לעולם, שאין טומאתן אלא מדבריהם; וכשגזרו טומאה עליהן, גזרו שיהיו כשני לטומאה. אפילו הכניס ידיו לבית המנוגע, או שנגע בידיו באדם שמטמא בגדים עד שלא פירש ממטמאיו -- הרי ידיו שנייות.

ג) הפיגול, והנותר, וצריד של מנחות -- הרי הם כראשון לטומאה, ומונין בהם ראשון ושני; לפיכך מטמאין את הידיים בכביצה. ואין הפיגול והנותר מצטרפין, אף על פי ששיעורן שווה בכביצה, הואיל וטומאת הידיים מדבריהם; אבל שאר האוכלין מצטרפין, שאין אוכלין טמאין מטמאין את הידיים עד שיהיו כביצה.

ד) קולית הפיגול או הנותר -- אף על פי שהיא סתומה -- הנוגע בה בידיו, נטמאו ידיו: שהעצמות של קודשים ששימשו נותר או פיגול מטמאין את הידיים, הואיל ונעשו בסיס לדבר האסור.

ה) בשר קודש שיצא חוץ למחיצתו -- הרי הוא ספק אם מטמא את הידיים, או אינו מטמא; לפיכך אינו מטמא -- שספק טומאת הידיים טהור, כמו שיתבאר. ואם בשר פסח שיצא חוץ לבית הוא, הרי הוא טהור -- בני חבורה, זריזין הן.

ו) אין טומאת ידיים במקדש -- שבשעה שגזרו טומאה על הידיים, לא גזרו במקדש; אלא הנוגע באוכלין טמאים וכיוצא בהם, בין שנגע במקדש בין שנגע חוץ למקדש, ונגע בקודשים במקדש -- לא טימאן. ואם נגע חוץ למקדש -- הרי זה מטמא את הקודש, ופוסל את התרומה כמו שיתבאר.

ז) מי שנטמאת ידו אחת, ונגעה באחרת -- האחרת טהורה; ונוטל את הטמאה, ודייו. במה דברים אמורים, לתרומה. אבל לקודש -- אם נטמאת ידו אחת, ונגע בשנייה -- טימאה, ושתיהן צריכות טבילה לקודש; אבל לתרומה, בנטילת ידיים בלבד יטהרו ידיו.

ח) שלמה המלך ובית דינו גזרו על כל הידיים שיהיו שנייות, אף על פי שלא ידע בודאי שנטמאו -- מפני שהידיים עסקנייות. ולא גזר שלמה על הידיים טומאה, אלא לקודש; ואחר כך גזרו חכמים שאחריו, אף לתרומה. ולפיכך צריך נטילת ידיים לתרומה; ואם נגע בתרומה קודם שייטול ידיו -- פסלה, ונשרפת על טומאה זו.

ט) לט אדם ידיו במפה, ואוכל תרומה בלא נטילת ידיים; ואין חוששין שמא ייגע. אבל לא יעשה כן בחולין שנעשו על טהרת הקודש, או על טהרת תרומה: גזירה -- שמא ייגע, לפי שאינו מקפיד עליהן.

י) הואיל והידיים שנייות -- אם נגעו במשקין, עשו אותן תחילה; ואם נגעו משקין אלו באוכלין, עושין אותן שני. ואם נגעו במשקין אלו אחרים, עושין אלו אותם תחילה -- שהמשקין תחילה לעולם, כמו שביארנו; אבל אין משקין אלו שנטמאו מחמת הידיים מטמאין כלים כלל, שעיקר טומאת הידיים מדבריהם.

יא) וכן גזרו חכמים על כל אדם שאכל אוכלין טמאין, בין שאכל אוכל ראשון או אוכל שני, ועל כל השותה משקין טמאים -- שיהיה שני לטומאה, עד שיטבול. ואם נגע באוכלין, עשאם שלישי. ואם נגע במשקין, אפילו משקה חולין -- עשה אותן תחילה, לטמא אוכלין ומשקין אחרים, אבל לא לטמא כלים, הואיל ועיקר טומאת אדם זה מדבריהם.

יב) ומפני מה גזרו טומאה זו על האוכל אוכלין טמאים, שמא יאכל אוכל ראשון או שני וישתה עליו משקה תרומה; ונמצא משקה תרומה טמא, באוכל שבפיו. וכן השותה משקין טמאים, שמא יאכל עימהם אוכל תרומה; ונמצא טמא, במשקין שבפיו. וכבר ביארנו בתרומות, שאסור לאכול תרומה טמאה.

יג) [יא] אינו מיטמא עד שיאכל אוכלים טמאים כחצי פרס, שהוא כביצה ומחצה שוחקת; וכן השותה אינו מיטמא עד שישתה ממשקין טמאין רביעית. וכל האוכלין מצטרפין לכחצי פרס, לפסול הגווייה; וכל המשקין מצטרפין לרביעית. ואם אכל או שתה פחות משיעור זה, טהור.

יד) אכל מעט ושהה, וחזר ואכל מעט -- אם יש מתחילה ועד סוף כדי אכילת פרס, מצטרפין; ואם לאו, אין מצטרפין. וכן אם שתה מעט ושהה, ושתה מעט -- אם יש מתחילה ועד סוף כדי אכילת פרס, מצטרפין; ואם לאו, אין מצטרפין. אכל פחות מכשיעור, וטבל ועלה, ואכל מעט מיד -- אם לא שהה ביניהן, והרי בין אכילה שלפני טבילה ושלאחריה בכדי אכילת פרס -- הרי אלו מצטרפין.

טו) [יב] אישה שהיא ראשון לטומאה, ומניקה את בנה -- הרי הבן טהור, ולא גזרו עליו טומאה: שאפילו תאמר שינק רביעית -- אפשר שיש מתחילה ועד סוף יתר מכדי אכילת פרס, שהרי אינו יונק בבת אחת.

טז) [יג] המעוברת -- התירו לה שתהיה אוכלת אוכלין טמאין פחות מכשיעור, ואף על פי שהיא אוכלת הרבה: מפני הסכנה. ואינה צריכה טבילה, אלא הרי היא טהורה.

x
בשלח ששי (עם פרש״י) -- שמות: ט״ז, י״א - ל״וחומש:
מ״ט - נ״דתהילים:
פרק כב רק... ״54״ העליון ב״התניא:
הל׳ סנהדרין פרק טז-יחרמב״ם ג״פ:
הל׳ שאר אבות הטומאות פרק חרמב״ם פ״א:
מל״ת רעט. רעז. ערה. רעח. רעגספר המצוות:
לעילוי נשמת מרת לאה מרים בת הרב יעקב יוסף ע״ה היידינגספלד