רמב״ם פרק אחד ליום - י״ז שבט ה׳תשפ״ה
הל׳ שאר אבות הטומאות פרק טז

רמב״ם פרק אחד ליום

הלכות שאר אבות הטומאות פרק טז

א) מפני מה טיהרו חכמים ספק רשות הרבים, שהרי הציבור עושין פסח בטומאה בזמן שהטמאים מרובין: אם טומאה ודאית נדחית מפניהם, קל וחומר לספק טומאה -- שאיסור כל הספקות מדבריהם, כמו שביארנו בהלכות ביאות אסורות.

ב) ומפני מה החמירו בספק רשות היחיד, שהרי סוטה שנסתרה, אף על פי שהדבר ספק, הרי היא טמאה לבעלה, עד שתשתה. [ב] וכשם שהסוטה ובועלה שניים, כך ספק טומאה בשניים; אבל אם היו שלושה ברשות היחיד -- הרי ספק טומאתם שם טהור, כרשות הרבים.

ג) במה דברים אמורים, בשהיה זה שנטמא בספק יש בו דעת להישאל ולדרוש ממנו מה שאירע לו כסוטה; אבל אם היה חירש או שוטה, או קטן שאינו יודע להשיב על העניין כששואלין אותו -- הרי ספקו טהור. כיצד, חירש או שוטה או קטן שאין בו דעת להישאל שנמצאו בחצר או במבוי שיש שם טומאה, ספק נגעו ספק לא נגעו -- טהורין; וכן כל שאין בו דעת להישאל -- אף על פי שנולד לו הספק ברשות היחיד, ספקו טהור. [ג] הסומה, והישן, והמהלך בלילה -- ספקו ברשות היחיד טמא, מפני שיש בו דעת להישאל.

ד) במה דברים אמורים שכל שאין בו דעת להישאל, ספקו טהור -- בשהיה הדבר שקול, ואין שם חזקה; אבל אם היה הדבר ידוע שחזקתו שנטמא, הרי זה טמא. כיצד, תינוק טמא שנמצא בצד העיסה, והבצק בידו -- הרי העיסה טמאה: שדרך התינוק לטפח, ובכך היא חזקתו; ואין שורפין על חזקה זו.

ה) [ד] היו משקין טמאין ובצק טהור, ובהמה או חיה או עופות בבית, ונמצא בבצק מקום נשיכתן -- חזקה ששתו משקין, ונשכו בבצק וטימאוהו. ואם היה שם פרה, ובין המשקין והבצק כדי שתלחך את לשונה -- הרי הבצק טהור; ובשאר כל הבהמות, כדי שתנגב את פיה: פחות מזה, הבצק טמא. ואם היה כלב -- אפילו היו משקין בצד הבצק, הרי זה טהור: שאין דרכו של כלב להניח המזון, ולילך לו אל המים.

ו) נמצא בבצק נקירת התרנגולין -- אם יש בין המשקין והבצק כדי שינגבו את פיהן בארץ, הבצק טהור; ואם לאו, טמא -- שחזקתן ששתו, ונקרו בבצק במשקין שבפיהן.

ז) במה דברים אמורים, בשהיו המשקין צלולין, שבבואה של תינוק ניכרת בהן; אבל עכורין, הבצק טהור -- שאילו נקרו במשקין, היה מקום המשקין ניכר בבצק. אם היו צלולין -- אף על פי שהבצק בחזקת טומאה, אין שורפין על חזקה זו אלא תולין.

ח) [ה] איזו היא חזקה ששורפין עליה ברשות היחיד, עיסה בבית ושרצים וצפרדעים מנופלין שם, ונמצאו חתיכות מבשרן בעיסה -- אם רוב המנופלין שרצים, העיסה טמאה ותישרף; ואם הרוב צפרדעים, טהורה.

ט) [ו] היו טמאות וטהרות בצידו או למעלה ממנו, ונתעטף בטליתו, וספק נגעו, ספק לא נגעו בעת שנתעטף -- אם היו ברשות היחיד, ספקו טמא: שספק טומאה הבאה בידי אדם, נשאלין עליה; אפילו בכלי המונח על גבי קרקע, הרי הוא כמי שיש בו דעת להישאל. ואם היו ברשות הרבים, ספקו טהור; ואם אי אפשר שלא ייגע, ספקו טמא.

י) [ז] כיכר של תרומה שנתון על גב הדף, ומדרס נתון תחתיו, ואי אפשר לו כשייפול שלא ייגע במדרס -- אף על פי שהוא במקום מדרון, ובא ומצא הכיכר במקום אחר -- הרי הוא בטהרתו: שאני אומר אדם בא ונטלו, ונתנו במקום זה; ואם אמר ברי לי שלא בא אדם לכאן, טמא -- שודאי נפל, ונגע במדרס כשנפל.

יא) [ח] תינוק שנמצא בצד בית הקברות, והשושנים בידו -- אף על פי שאין שם שושנים אלא במקום הטומאה, ספקו טהור: שמא אחר ליקטן, ונתנן לו. וכן חמור העומד בבית הקברות, כליו טהורין; ואין אומרין שמא נתמעך בהן, ונגעו בקבר -- מפני שאין בו דעת להישאל, וכשנמצאו לא נמצאו נוגעין, וכל הטומאות, כשעת מציאתן.

יב) [ט] תינוק שהיה תופש בידו של אביו, או שהיה רוכב על גבי כתפו של אביו -- ספקו ברשות היחיד, טמא: מפני שאביו נשאל עליו. [י] וארבע ספקות אמרו חכמים בתינוק: תינוק שאינו יכול להלך, שהניחתו אימו ובאה ומצאה אותו כמות שהוא במקומו -- טהור; ואין אומרין שמא טומאה באה, ונשקתו וגיפפתו.

יג) התחיל התינוק לצאת ולהיכנס -- בגדיו טהורין, ואינן מדרס כשאר בגדי עמי הארץ; ואף על פי שהן טהורין, ואינן מדרס -- אין עושין על גביהן טהרות. הגדיל עד שיהיה בו דעת להישאל, ספקו טמא ברשות היחיד. הגדיל עד שיהיה בו דעת לשמור את גופו, אוכלין על גופו טהרות; יודע לשמור את ידיו, אוכלין על גב ידיו טהרות.

יד) כיצד בודקין אותו, מטבילין אותו, ונותנין לו חולין לשם תרומה -- אם יודע לשמור את גופו, אוכלין על גב גופו טהרות; ואם היה יודע לשמור את ידיו, אוכלין על גב ידו טהרות.

לעילוי נשמת מרת חנה עטל (בכרך) ע״ה בת יבלחט״א ר׳ דוד (צירקינד)